0561 - 433 100Zuiderweg 40g, 8391 KG Noordwoldedirectie.develden@comprix.nl

Bij Noordwolde verongelukte op 30 juni 1942 de Halifax MK II W 1113 LQ-G (for George) no. 405 (Vancouver) voor het Royal Canadian Air Force Squadron, gelegerd op Gransden Ledge. De machine was om 23.01 uur vanaf de basis Pocklington opgestegen met als doel Bremen, en stortte om 01.48 uur brandend neer bij Noordwolde. De bommenwerper werd beschoten door Duitse nachtjagers en geraakt door Rudolf Sigmund. Bij Oosterstreek loste de Halifax een aantal zware bommen en probeerde even buiten Noordwolde een noodlanding te maken. Boven de Dwarsvaartweg spatte het toestel echter uiteen. Acht bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. Zij werden begraven op de begraafplaats bij de Nederlands Hervormde Kerk te Noordwolde.

Het monument aan de Dwarsvaartweg in Noordwolde is een Drentse veldkei. Op de gedenksteen is een koperen gedenkplaat met inscriptie bevestigd. Aan de voet van de steen liggen acht kleine keien. Naast het monument staat een informatiepaneel.

Symboliek
De Drentse veldkei is uit het land gehaald, waar de brokstukken van een bommenwerper zijn neergekomen. De steen staat symbool voor de verongelukte Halifax. De acht kleine keien staan voor de acht omgekomen geallieerde bemanningsleden.

Onze school heeft dit monument geadopteerd en legt er elk jaar in de maand juni bloemen ter nagedachtenis.

 

Geplaatst op: 21 Juni 2024

terug